Biking and whaling / Una ballena para el calor

No, it’s not what you are thinking, we don’t eat or hunt whales in Mazatlán, we call Ballenas (Spanish for whale) the one litter bottles of Pacifico beer, and people often go drink one of these somewhere in Olas Altas bay like the pub at Belmar hotel or any beach along the malecón.

Mazatlán has a long history with beer, it can be traced back to the late XIX century started by the large German community that emigrated to Mazatlán looking for work in the mines of the Sierra Madre, and they brought their beer legacy with them along with their music, but we will talk about their music on another entry of this blog.

The thing is that by 1900, after many beer companies failed to survived the last part of the 1800’s the Germans Jorge Claussen, Germán Evers, Emilio Philippi, César Boelken, Federico Marburg and Jacob Schuele founded The Pacifico brewery with the financial support of the Melchers family, they started with two beers: The Munich (dark beer) and The Lager (light beer) but they did not work as they expected, it wasn’t until the following year that they introduce their Pacifico Pilsner and it knock it out of the park so it became their signature beer. The Germans ran the brewery until 1954, when they sold the company to Grupo Modelo, the people that make Corona.

For a long period of time people in Mazatlán preferred Pacifico to the point that the company created the slogan: Pacifico and nothing else (Pacifico y nada mas), time went by and as we entered the XXI century, craft beer was slowly introduced to Mazatlan’s market place. It took a while for craft beer to become a trend but consumers finally gave in.

Since 2013 micro-breweries started to become a thing in Mazatlán, the first one being Tres Islas Brewery and then La Cueva del Diablo and Navegante Brewery joined, expanding the options for beer enthusiast. The three of them offer quite a selection of locally made beer.

Nowadays it is common to hear people debate which one is better or what kind of beer is the best, which tells you a lot on how much we love beer, let’s keep honoring the families that gave Mazatlán its cultural identity in a time when Germans, Turks, Chinese, French, North Americans, Italians, and of course, Mexicans shaped the very thing make Mazatlán unique.

We hope more and more micro-breweries join in the party, after all we are a city with a long tradition when it comes to beer.

No, no es lo que estás pensando en Mazatlán no comemos ni cazamos ballenas, llamamos Ballena a la presentación de un litro de Cerveza pacífico y es una tradición ir por una ballena a lugares como Olas altas, el bar del hotel Belmar o cualquier playa del malecón.

Mazatlán tiene una gran tradición cervecera que se remonta hasta finales del siglo XIX, impulsada por la comunidad Alemana viviendo en Mazatlán, claro, quien más si no los alemanes con su gran legado cervecero, y que además sentaron las bases para la Música de banda, pero ese es un tema bastante extenso que abordaremos en otro artículo de este blog pues se merece su propio espacio

El caso es que para 1900, después del fracaso de muchas marcas de cerveza que intentaron despegar en Mazatlán a finales de los 1800’s, se funda La cervecería del Pacifico, bajo la iniciativa de los alemanes Jorge Claussen, Germán Evers, Emilio Philippi, César Boelken, Federico Marburg y Jacob Schuele. y financiamiento de la Familia Melchers , Inicio produciendo dos presentaciones: La Múnich (cerveza oscura) y la Lager (cerveza clara) pero realmente entrando al mercado el año siguiente con el lanzamiento de su Pacifico Pilsner siendo esta ultima la de mayor popularidad y por ende la que se convirtió en su producto insignia. La cervecería estuvo en manos de alemanes radicados en México hasta 1954, cuando la vendieron a Grupo Modelo.

Por un periodo largo de tiempo los Mazatlecos bebían “Pacifico y nada más” hasta el punto en el que esta frase se convirtió en el slogan de la marca. El tiempo paso y con la llegada del siglo XXI llegaron nuevas tendencias entre ellas la popularización de las cervezas artesanales.

Desde 2013 comenzaron a surgir poco a poco en Mazatlán las Cervecerías artesanales, con el lanzamiento de Cervecería tres islas siendo la primera en el puerto actualmente se le han sumado La Cueva del Diablo y Cervecería Navegante, cada una ofreciendo una variedad de formas de hacer cerveza que se agradece.

Ahora es muy común escuchar a personas adentrándose en el mundo cervecero, abriendo debate sobre cuál es la mejor, en general hemos aprendido como ciudad a apreciar un poco más la gran tradición cervecera heredada por los fundadores del Mazatlán contemporáneo del siglo XIX, una ciudad bastante diversa donde convivían alemanes, turcos, chinos, franceses, norteamericanos, italianos, vascos y obviamente Mexicanos.

Asi es que cuando te digan: vamos por una ballena ya sabras de que están hablando.

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